«

»

Dienstregeling 2013 biedt voordelen

Als gevolg van de opening van de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle, verandert de dienstregeling met name in Noord en Oost Nederland veel. Voor Twente betekent dat treinen niet zozeer andere routes gaan rijden, maar wel op andere tijden gaan aankomen en vertrekken. Voor de meeste reizigers betekent dit een voordeel, maar dat lukt niet voor iedereen. 

Wat gaat er dan veranderen?

De intercity’s in Twente gaan circa een kwartier eerder / later vertrekken ten opzichte van de huidige situatie. Ook de treinen Enschede – Zwolle en Enschede – Apeldoorn schuiven mee. Op de knooppunten Hengelo, Deventer en Zwolle treden daardoor veranderingen op.

knooppunt Hengelo

Het knooppunt Hengelo blijft behouden en wordt zelfs beter, omdat hier over de hele dag en ook op zondag aansluiting wordt geboden. Wel rijdt de trein naar Zutphen op rustige tijden (zondag en avonden vanaf 22 uur) één maal per uur.

knooppunt Deventer

In Deventer wordt straks geen strakke aansluiting meer geboden door deze verandering. Overstappen in de richting Zwolle en Arnhem gaat ongeveer een kwartier langer duren. Sommige reizigers (vanuit Enschede, Hengelo en Borne) richting Arnhem kunnen via Goor reizen. Daarbij moet wel extra in- en uitgecheckt worden bij Syntus. Een ander alternatief is de internationale trein te nemen. Deze sluit in Deventer wel aan op de treinen richting Zwolle en Arnhem, maar rijdt overdag maar eens per twee uur.

knooppunt Zwolle

De trein vanuit Enschede naar Zwolle komt, zoals dat heet, weer in de knoop te liggen. Dat houdt in dat de trein aankomt en vrijwel direct overgestapt kan worden in alle richtingen, inclusief de nieuwe Hanzelijn richting Flevoland.

Bussen

Om goed aan te sluiten op de treinen zullen bustijden ook grotendeels wijzigen. De stadsdiensten schuiven in Almelo en Hengelo ongeveer een kwartier. In Enschede vertrekken de bussen ongeveer 10 minuten later om aan te sluiten op de binnenkomende intercity. De streeklijnen veranderen deels. Deze zijn namelijk vaak ook afhankelijk van andere lijnen.

Er gaat dus veel veranderen. Let goed op bij het maken van een reis dat de trein en/of bus waarschijnlijk op een andere tijd zal vertrekken.

2 reacties

  1. Tukker 67

    Is het nu al bekend geworden wat er in busvervoer gaat veranderen? Gr

  2. Tukker 67

    Als straks de nieuwe dienstregeling voor eind December 2012 van het busvervoer in gaat: is het nu al bekend geworden wat er gaat veranderen? Gr

Geef een reactie