«

»

Dit is ‘m: de nieuwe Flirttrein die rijdt tussen Enschede en Zwolle

Het is blauw en het rijdt als een trein’. De perfect gevonden slogan siert de ramen van de splinternieuwe Flirttrein, die sinds zondagmorgen tussen Enschede en Zwolle rijdt.

Het is koud en donker als Pricilla Plegt en haar zoontje AJ (3) in de frisblauwe trein stappen. “Ik maakte hem vanmorgen om half zes wakker en dat is natuurlijk wel vroeg. Maar toen ik zei dat we naar de trein zouden gaan werd hij helemaal vrolijk!”, lacht Plegt. Haar jochie heeft het niet van een vreemde: Plegt is zelf conductrice bij Keolis (de nieuwe naam van Syntus). Maar vandaag rijdt ze mee als passagier, gewoon omdat ze die bijzondere eerste rit van de nieuwe trein wil meemaken.

Ruim en licht
Plegt heeft samen met collega’s al een rondleiding door haar nieuwe domein gehad en ze weet dan ook precies waar de brandblusser, de ehbo-doos en andere nuttige zaken zitten. Volgens haar zijn alle conducteurs enthousiast: “Hij is lekker ruim en licht, dat maakt voor ons het werk makkelijker. En hij is mooi en schoon, ik hoop dat dat zo blijft.”

De zestien opvallend gekleurde elektrische treinen rijden in de nieuwe dienstregeling op de spoortrajecten Zwolle – Enschede en Zwolle – Kampen. De naam ‘flirttrein’ suggereert een zwoele reisbelevenis, maar dat blijkt een misvatting. Flirt staat voor Flinker Leichter Innovativer Regionaltriebzug, de naam die de Zwitserse bouwer Stadler het voertuig gaf. Maar hip zijn de treinen wel: zo zitten er stopcontacten en usb-aansluitingen onder de banken.

Die luxe overigens niet aan iedereen besteed. Rob ter Schegget uit Hengelo heeft zich in een hoekje bij het raam genesteld: “Ik hoorde dat het vandaag gaat sneeuwen en toen heb ik meteen een heel lange treinreis gepland. Ik ga naar Utrecht, Groningen en Den Haag. En dan onderweg lekker uit het raam kijken naar dat prachtige winterlandschap. Dat vind ik zo fijn! Ik snap de mensen niet die in de trein de hele tijd op hun laptop of smartphone zitten te kijken, die missen zoveel moois. Dus van mij hoeven al die snufjes niet. Maar het is wel een mooie trein ja, en de stoelen zitten heerlijk. Dat vind ik dan weer belangrijk.”

Geef een reactie