«

»

Gemeenschappelijke aanpak ter voorkoming dubbele incheck

Arriva, Connexxion en Syntus werken samen om het dubbel in- en uitchecken te voorkomen. Dat betekent voor de reiziger dat bij een treinreis (afgezien met hoeveel vervoerders wordt gereisd) alleen bij vertrek- en eindstation hoeft te worden ingecheckt.  De minister van transport en milieu Melanie Schultz van Haegen heeft dit namelijk van de Nederlandse vervoerders geëist. Echter bleek dit tot nu toe technisch wel lastig.

Voor de reiziger is de OV-Chipkaart al lastig genoeg. Veel overheden, waaronder het Rijk, zien net als ROCOV Twente hier graag een aantal verbeteringen in. De minister is met een aantal criteria gekomen, waaraan de OV-Chipkaart moet voldoen. Pas als alle kritiekpunten zijn opgelost, wordt volledig overgegaan op de OV-Chipkaart.

Het uitsluiten van dubbel in- en uitchecken is één van de criteria. In een extreem geval moet in de huidige situatie tot wel 6 keer in- en 6 keer uitgecheckt worden. Naast op vertrek- en bestemmingsstation moet tijdens de reis van Enschede naar Valkenburg onderweg nog 5 keer in- en 5 keer uitgecheckt worden, namelijk:

Enschede – Hengelo – Zutphen – Nijmegen – Roermond – Maastricht – Valkenburg

Hoef je onderweg niet meer in- en uit te checken, dan is dit voor de reiziger niet alleen gebruiksgemak en eenduidigheid. De maatregel voorkomt ook (langere) wachtrijen bij in- en uitcheckpalen en daardoor eventueel halen van een aansluitende trein.

De reis wordt niet onnodig duur

Naast het in- en uitchecken zelf hoef je waarschijnlijk in de toekomst als reiziger niet telkens opnieuw het opstaptarief te betalen. Nu begint de teller bij elke vervoerder weer opnieuw en worden elke keer relatief dure kilometers verrekend. Tot slot zit je op een gegeven moment aan een maximumtarief binnen Nederland, maar dat gaat niet op bij het steeds opnieuw in- en uitchecken.

Wanneer de technische oplossing gereed is, is nog niet bekend. Wel mag je tot die tijd dus nog gewoon gebruik maken van het papieren kaartje. Is er meer bekend, dan wordt dit direct op deze website geplaatst.

1 reactie

  1. Ruud van Munster

    De reis Enschede-Valkenburg is een niet alledaagse reis en wordt in dit bericht ook op een niet alledaagse wijze afgelegd. En dan inderdaad met 6 keer in/uitchecken bij gebruik OV Chipkaart.

    Logischer is het om met NS te reizen van Enschede naar Maastricht via Utrecht en daar in Maastricht (met 1x tussentijds in/uitchecken) de regionale verbinding naar Valkenburg te pakken. 99% van de reizigers doet dat gelukkig ook zo.

Geef een reactie