«

»

Hanzelijn kan wel eens slecht uitpakken voor Twente

Over anderhalf jaar wordt de spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle opgeleverd. Hierdoor veranderen vervoerstromen in Noord en West Nederland, maar ook in andere delen van het land. Hierdoor komt rechtstreekse verbinding tussen Twente en Den Haag in gevaar komt. Eerder was Gelderland de dupe van nieuwe plannen van de NS. Nu is het Twente dat naast Den Haag ook nog eens de verbinding met het grootste vervoerknooppunt van Nederland ‘Utrecht’ dreigt te verliezen.

Aangezien de intercity’s van Zwolle naar Amersfoort dan structureel doorrijden naar Utrecht Centraal, zal er waarschijnlijk voor gekozen worden om de intercity’s vanuit Enschede structureel door te laten rijden naar Schiphol. In de huidige situatie kan men het ene half uur via Utrecht naar Den Haag en het andere half uur naar Schiphol. In sommige scenario’s moeten reizigers in Utrecht nog een keer extra overstappen. Dit is gevolg van plannen voor de dienstregeling van 2013 wanneer de Hanzelijn wordt opgeleverd.

Het ROCOV is net als Regio Twente niet blij met deze ontwikkelingen. Overstappen wordt over het algemeen als zeer oncomfortabel ervaren, zeker omdat de trein in Amersfoort vaak vol is en omdat het soms zelfs om twee extra overstappen gaat. Bovendien kan de aansluiting gemist worden, waardoor op stations gewacht moet worden op de volgende trein. Omdat met deze plannen een grote groep reizigers gedupeerd zal worden, staat ROCOV Twente niet positief tegenover dergelijke initiatieven.

Geef een reactie